Potrebujeme:
- 800 g diviny
- slaninu
- 5 – 7 cibúľ
- bravčovú masť
- paradajkový pretlak
- červené víno
- huby
- mleté čierne korenie
- soľ, cesnak
- červenú papriku
- rozmarín
- korenie na divinu
- mletá rasca
Na knedle:
- 4 žemle
- asi 150 ml mlieka
- 2 vajcia
- hrubú múku
- soľ, strúhanku
- petržlenová vňať
Postup:
- Divinu dôkladne odblaníme, umyjeme a nakrájame na kocky. Slaninu nakrájame na malé pásiky, rovnako aj červenú papriku. Cibuľu nakrájame a na bravčovej masti osmažíme dosklovita. Pridáme slaninu a papriku, cesnak, paradajkový pretlak a urobíme hustý základ.
- Na bravčovej masti orestujeme nakrájané mäso a potom ho pridáme do základu. Dobre premiešame, ochutíme korením na divinu a mletou rascou, pridáme vetvičku rozmarínu. Podlejeme vodou a varíme asi dve a pol hodiny. Ku koncu varenia pridáme červené víno.
- Huby jemne očistíme nožom, neumývame! Drobné huby necháme vcelku, väčšie nakrájame na kúsky. Na osobitnej panvici osmažíme na masti nadrobno pokrájanú cibuľu a huby na nej orestujeme. Osolíme, jemne posypeme mletým čiernym korením a na záver zľahka pokvapkáme citrónom.
- Žemle nakrájame na kocky a v mise zalejeme vlažným mliekom. Pridáme žĺtky, sneh z bielkov, nasekanú petržlenovú vňať a podľa potreby strúhanku. Osolíme a zo zmesi tvarujeme knedle. Varíme ich v osolenej vode, kým nevyplávajú. Podávame ku gulášu a hubám, ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Víno k receptom odporúča:
Beáta Vlnková prezidentka Asociácie someliérov SR
Divina sa veľmi pekne snúbi s červeným vínom. V tomto recepte máme pridané huby, ktorých se v tomto roku určite nazbierali neúrekom. Huby nám zjemnia celkovú chuť diviny, preto budeme vyberať jemnejšie červené víno. Dobrou voľbou bude vyzreté červené víno s hladkými tanínmi. Keď sa povie Nový Zéland , a zvlášť oblasť Marlborough, všetci si asi predstavíme aromatický Sauvignon blanc. Tentokrát si z tejto oblasti vyberieme Pinot Noir Haka z vinárstva Ra Nui, ročník 2011. Víno má svetlejšiu rubínovú farbu, vôňu i chuť tmavých dobre vyzretých čerešní. Taníny sú hladké a zamatové. Ak ste milovníkom Pinotu, určite okrem oblasti Marlborough ochutnajte i Pinot z najjužnejšej časti Nového Zélandu Central Otago. Ešte vysvetlenie k názvu vína. Haka je rituálny bojový pokrik a tanec novozélandského národného tímu v rugby. Pôvod má v rovnomennom bojovom tanci domorodých novozélandských Maoriov. Cieľom je dodať hráčom odvahu, silu a jednotu do zápasu so súperom. Haku predvádzajú všetci hráči pred začiatkom takmer každej hry, stojí za to pozrieť si ukážku.